Επτά πόνοι που δεν πρέπει να αγνοείτε

Επτά πόνοι που δεν πρέπει να αγνοείτε

Ο πόνος είναι μια καθολική εμπειρία, αλλά ορισμένα είδη πόνου δεν πρέπει ποτέ να παραβλέπονται. Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε επτά συγκεκριμένους πόνους που πρέπει να γνωρίζετε και να ζητάτε ιατρική συμβουλή για αυτούς.

Ο πόνος είναι η κυριότερη αιτία για την οποία πηγαίνουμε στον γιατρό, με το 30% των επισκέψεων σε ιατρεία και πάνω από το 50% των διακομιδών στα νοσοκομεία να αφορούν πόνο σε κάποιο σημείο του σώματος…. Επειδή είναι τόσο συχνός, οι περισσότεροι είμαστε αρκετά συγχρονισμένοι με το σώμα μας, ώστε να ξέρουμε πότε συνιστά απλή ενόχληση.

Τα δύσκολα αρχίζουν όταν παρουσιάζεται ένας ασυνήθιστος πόνος, ο οποίος ναι μεν μας ανησυχεί αλλά δεν είμαστε κιόλας σίγουροι για το αν σηματοδοτεί κάτι σοβαρό ή όχι. Αμερικανοί ειδικοί στην καρδιολογία, την εσωτερική παθολογία, την γηριατρική και την ψυχιατρική εξηγούν ποιους πόνους δεν πρέπει ποτέ να αγνοούμε, αλλά αντιθέτως να θέτουμε αμέσως υπ’ όψιν του γιατρού.

Από τους έντονους πονοκεφάλους μέχρι τον πόνο στο στήθος και τον πόνο στην πλάτη, θα διερευνήσουμε τη σημασία κάθε πόνου και τους πιθανούς κινδύνους που υπάρχουν αν τους αγνοήσουμε.

Ο χειρότερος πονοκέφαλος της ζωής σας

Ο χειρότερος πονοκέφαλος της ζωής σας μπορεί να είναι μια πιθανή ένδειξη σοβαρής υποκείμενης πάθησης και θα πρέπει να προκαλέσει άμεση ιατρική φροντίδα. Όταν βιώνετε έναν πολύ έντονο πονοκέφαλο που δεν μοιάζει με κανέναν προηγούμενο, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό. Αυτός ο τύπος πονοκεφάλου μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες που κυμαίνονται από πονοκέφαλο ιγμορείου  ή αυχενικού συνδρόμου ή λόγω κακής στάσης του αυχένα  έως πιο σοβαρές καταστάσεις όπως αιμορραγία ή όγκος στον εγκέφαλο. Η Dr. Sandra Freihofer, εκπρόσωπος του Αμερικανικού Κολλεγίου Παθολόγων, προειδοποιεί ότι ένας βασανιστικός πονοκέφαλος θα μπορούσε να είναι μια κλασική ένδειξη ανευρύσματος στον εγκέφαλο, καθιστώντας επιτακτική την αναζήτηση επείγουσας ιατρικής φροντίδας.

Εκτός από τον χειρότερο πονοκέφαλο της ζωής σας, είναι σημαντικό να μην αγνοείτε ορισμένους τύπους πόνου στο στήθος, το σαγόνι, τον ώμο, τον βραχίονα και την κοιλιά. Ενώ ο πόνος στο στήθος μπορεί να σχετίζεται με πνευμονία ή καρδιακή προσβολή, είναι ζωτικής σημασίας να θυμάστε ότι τα καρδιακά προβλήματα δεν εκδηλώνονται πάντα μόνο με πόνο στο στήθος. Συμπτώματα όπως η πίεση ή το βάρος στο στήθος, η δυσφορία ή ο πόνος στο λαιμό, τη γνάθο, τον αριστερό ώμο ή βραχίονα, ακόμη και στο στομάχι δεν πρέπει να αγνοούνται. Αυτά τα συμπτώματα, ιδίως σε άτομα με παράγοντες κινδύνου για καρδιακά προβλήματα, απαιτούν άμεση ιατρική φροντίδα.

Πόνος στο στήθος, το σαγόνι, τον ώμο, το χέρι και την κοιλιά

Ο πόνος στο στήθος, το σαγόνι, τον ώμο, το χέρι ή την κοιλιά μπορεί να είναι ενδεικτικός διαφόρων υποκείμενων παθήσεων και δεν πρέπει να αγνοείται.

Ενώ ο πόνος στο στήθος συνήθως συνδέεται με πνευμονία ή καρδιακή προσβολή, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα καρδιακά προβλήματα μπορούν να εκδηλωθούν και με άλλους τρόπους. Σύμφωνα με τον Dr. Jerome Cohen, διευθυντή του Τμήματος Προληπτικής Καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του St. Louis, οι καρδιοπαθείς μπορεί επίσης να αισθάνονται δυσφορία ή πόνο στο λαιμό, το σαγόνι, τον αριστερό ώμο, το χέρι ή ακόμη και το στομάχι. Αυτά τα συμπτώματα δεν πρέπει να λαμβάνονται ελαφρά τη καρδία, ιδίως σε ηλικιωμένα άτομα με γνωστούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακά προβλήματα.

Επιπλέον, θα πρέπει να ελέγχεται η διαλείπουσα δυσφορία ή ο πόνος σε αυτές τις περιοχές, που εμφανίζεται υπό συγκεκριμένες συνθήκες, όπως το περπάτημα, καθώς θα μπορούσε να αποτελεί χαρακτηριστικό σημάδι στηθάγχης αλλά και ίσως κάποιο πρόβλημα μεσοσπονδυλίου δίσκου.

Είναι ζωτικής σημασίας να αναγνωρίσουμε ότι τα συμπτώματα αυτά μπορούν να επηρεάσουν τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες, ιδίως τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, οι οποίες διατρέχουν εξίσου μεγάλο κίνδυνο καρδιακής νόσου. Ως εκ τούτου, οποιοσδήποτε πόνος στο στήθος, το σαγόνι, τον ώμο, τον βραχίονα ή την κοιλιά θα πρέπει να προκαλεί άμεση ιατρική φροντίδα για να αποκλειστεί οποιαδήποτε σοβαρή υποκείμενη κατάσταση.

Πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης ή ανάμεσα στις ωμοπλάτες

Ο πόνος στη μέση ή ο πόνος ανάμεσα στις ωμοπλάτες μπορεί να είναι ενδεικτικός διαφόρων υποκείμενων παθήσεων και δεν πρέπει να αγνοείται. Σύμφωνα με την Dr. Sharon Brangman, εκπρόσωπο της Αμερικανικής Γηριατρικής Εταιρείας, η πιο συχνή αιτία αυτού του είδους πόνου είναι η αρθρίτιδα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι και άλλες σοβαρές παθήσεις, όπως η καρδιακή προσβολή, τα κοιλιακά προβλήματα, ακόμη και ο οξύς αορτικός διαχωρισμός, μπορούν επίσης να προκαλέσουν πόνο σε αυτές τις περιοχές.

Η οξεία αορτική ανατομή, ειδικότερα, είναι μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση που αφορά την κύρια αρτηρία του σώματος και είναι πιο συχνή σε άτομα άνω των 50 ετών με υψηλή αρτηριακή πίεση ή ιστορικό καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Εάν αντιμετωπίζετε πόνο στη μέση ή πόνο ανάμεσα στις ωμοπλάτες μπορει να χει και μυοσκελετική αιτιολογία οπότε, είναι ζωτικής σημασίας να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια για να προσδιορίσετε την υποκείμενη αιτία. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν έχετε άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις ή εάν ο πόνος είναι έντονος και επίμονος. Η αγνόηση αυτών των συμπτωμάτων μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερημένη διάγνωση και θεραπεία, με πιθανή συνέπεια περαιτέρω επιπλοκές.

Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας για ακριβή διάγνωση και κατάλληλη αντιμετώπιση του πόνου.

Πολύ έντονος πόνος στην κοιλιά

Μια πιθανή αιτία πολύ έντονου κοιλιακού πόνου είναι μια πάθηση γνωστή ως σκωληκοειδίτιδα, η οποία απαιτεί άμεση ιατρική αντιμετώπιση. Η σκωληκοειδίτιδα εμφανίζεται όταν η σκωληκοειδής απόφυση, ένα μικρό όργανο που βρίσκεται στη δεξιά κάτω πλευρά της κοιλιάς, φλεγμαίνει και μολύνεται. Ο πόνος που σχετίζεται με τη σκωληκοειδίτιδα συνήθως ξεκινά γύρω από τον αφαλό και στη συνέχεια μετακινείται προς την κάτω δεξιά πλευρά της κοιλιάς. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν απώλεια όρεξης, ναυτία, εμετό και χαμηλό πυρετό. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η σκωληκοειδίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε ρήξη της σκωληκοειδούς απόφυσης, η οποία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή.

Εκτός από τη σκωληκοειδίτιδα, υπάρχουν και άλλες πιθανές αιτίες πολύ έντονου κοιλιακού πόνου που δεν πρέπει να αγνοούνται. Αυτές περιλαμβάνουν προβλήματα με τη χοληδόχο κύστη και το πάγκρεας, έλκη στο στομάχι ή σε άλλο σημείο του πεπτικού συστήματος και αποφράξεις στα έντερα. Είναι σημαντικό να αναζητήσετε άμεση ιατρική βοήθεια εάν αισθανθείτε έντονο κοιλιακό πόνο, καθώς οι καταστάσεις αυτές μπορεί να απαιτούν επείγουσα θεραπεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι όλες οι περιπτώσεις κοιλιακού πόνου σοβαρές. Ωστόσο, είναι προτιμότερο να είστε προσεκτικοί και να ζητάτε ιατρική συμβουλή όταν αντιμετωπίζετε σοβαρό ή επίμονο πόνο στην κοιλιά. Ένας επαγγελματίας υγείας θα είναι σε θέση να αξιολογήσει τα συμπτώματα, να διενεργήσει τις απαραίτητες εξετάσεις και να παράσχει την κατάλληλη θεραπεία, εάν χρειάζεται.

Εξουθενωτικός πόνος στη γάμπα

Ο εξουθενωτικός πόνος στη γάμπα είναι ένα ανησυχητικό σύμπτωμα που δεν πρέπει να παραβλέπεται. Μπορεί να αποτελεί ένδειξη μιας σοβαρής κατάστασης γνωστής ως εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, όπου σχηματίζεται θρόμβος αίματος σε μια φλέβα βαθιά μέσα στο πόδι. Η κατάσταση αυτή σχετίζεται με διάφορους παράγοντες κινδύνου, όπως η παχυσαρκία, η ακινησία, η εγκυμοσύνη, τα ορμονικά προβλήματα,αποτέλεσμα  μιας μετεγχειρητικής επιπλοκής ή ακόμη και ο καρκίνος.

Εάν δεν αντιμετωπιστεί, ο θρόμβος μπορεί να ελευθερωθεί και να μεταφερθεί στους πνεύμονες, προκαλώντας μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση που ονομάζεται πνευμονική εμβολή. Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας να αναζητήσετε άμεση ιατρική βοήθεια εάν αισθανθείτε πόνο στη γάμπα, ειδικά εάν υπάρχει και οίδημα.

Ο πόνος που προκαλείται από την εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση περιγράφεται συχνά ως κράμπες ή πόνος στον μυ της γάμπας. Ορισμένα άτομα μπορεί επίσης να αισθανθούν κάψιμο, ερυθρότητα ή αίσθημα βάρους στο προσβεβλημένο πόδι. Είναι σημαντικό να μην αγνοείτε αυτά τα συμπτώματα, καθώς η άμεση διάγνωση και θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη περαιτέρω επιπλοκών.

Για τη διάγνωση της εν τω βάθει φλεβοθρόμβωσης, ο γιατρός σας μπορεί να πραγματοποιήσει φυσική εξέταση, να διατάξει απεικονιστικές εξετάσεις, όπως υπερηχογράφημα ή φλεβογραφία, ή να συστήσει εξετάσεις αίματος για τη μέτρηση των επιπέδων ορισμένων παραγόντων πήξης. Η θεραπεία για την εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση περιλαμβάνει συνήθως τη χρήση αντιπηκτικών για να αποτραπεί η μεγέθυνση του θρόμβου και να μειωθεί ο κίνδυνος αποκόλλησής του. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστούν πρόσθετες παρεμβάσεις, όπως φάρμακα για την θρόμβωση ή χειρουργικές επεμβάσεις.

Καυστικός πόνος στα πόδια

Κατά τη διάρκεια παρατεταμένων περιόδων ορθοστασίας ή περπατήματος, ο πόνος που προκαλεί κάψιμο στα πόδια μπορεί να είναι ένα ανησυχητικό σύμπτωμα που δικαιολογεί ιατρική φροντίδα. Αυτός ο τύπος πόνου, γνωστός ως νευροπαθητικός πόνος, συνδέεται συχνά με νευρική βλάβη ή δυσλειτουργία στα πόδια. Μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως ο διαβήτης, η περιφερική νευροπάθεια, η συμπίεση των νεύρων λόγω κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου ή σπονδυλικής στένωσης ή ακόμη και ορισμένα φάρμακα μπορει να ενοχοποιούνται.

Το κάψιμο στα πόδια μπορεί να κυμαίνεται από ήπια δυσφορία έως έντονη αγωνία και μπορεί να συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως μυρμήγκιασμα, μούδιασμα ή αδυναμία στην πληγείσα περιοχή. Είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική αξιολόγηση για να προσδιορίσετε την υποκείμενη αιτία του πόνου και να λάβετε την κατάλληλη θεραπεία.

Ένας επαγγελματίας υγείας θα πραγματοποιήσει πιθανώς μια ενδελεχή φυσική εξέταση και μπορεί να ζητήσει πρόσθετες εξετάσεις, όπως μελέτες νευρικής αγωγιμότητας ή εξετάσεις αίματος,μαγνητική ή αξονική τομογραφία, για να βοηθήσει στη διάγνωση της πάθησης. Οι θεραπευτικές επιλογές για τον πόνο από κάψιμο στα πόδια μπορεί να περιλαμβάνουν φάρμακα για τη διαχείριση του πόνου και την αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας, φυσικοθεραπεία ή κινησιοθεραπεία, τροποποιήσεις του τρόπου ζωής ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, χειρουργική επέμβαση.

Η αγνόηση του πόνου στα πόδια μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω επιπλοκές και μειωμένη ποιότητα ζωής. Ως εκ τούτου, εάν εμφανίσετε αυτό το σύμπτωμα, είναι ζωτικής σημασίας να συμβουλευτείτε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να λάβετε μια σωστή διάγνωση και να αναπτύξετε ένα αποτελεσματικό σχέδιο θεραπείας.

Ασαφείς, διάχυτοι πόνοι

Ενώ μπορεί να μην είναι συγκεκριμένοι, οι ασαφείς, διάχυτοι πόνοι μπορεί να είναι ενδεικτικοί υποκείμενων προβλημάτων υγείας που δεν πρέπει να αγνοούνται. Αυτού του είδους οι πόνοι συχνά χαρακτηρίζονται από μια γενική δυσφορία ή πόνο που δεν εντοπίζεται εύκολα σε μια συγκεκριμένη περιοχή του σώματος. Οι ασθενείς που βιώνουν ασαφείς, διάχυτους πόνους μπορεί να περιγράφουν τη δυσφορία τους ως μια θαμπή, παρατεταμένη αίσθηση που είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ή να εντοπιστεί.

Αν και οι πόνοι αυτοί μπορεί να μην είναι σοβαροί ή εξουθενωτικοί, δεν πρέπει θεωρούνται ως ασήμαντοι. Στην πραγματικότητα, οι ασαφείς, διάχυτοι πόνοι μπορεί να είναι ένα συνηθισμένο σημάδι κατάθλιψης, σύμφωνα με τον Dr. Thomas Wise, διευθυντή του Τμήματος Ψυχιατρικής στο Νοσοκομείο Inova Fairfax στη Βιρτζίνια. Οι ασθενείς που βιώνουν τέτοιου είδους πόνους, μαζί με άλλα συμπτώματα όπως απώλεια ενδιαφέροντος ή όρεξης για φαγητό ή για δραστηριότητες όπως και αλλαγές στη διάθεση και δυσκολία στη λειτουργικότητα, θα πρέπει να αναζητήσουν τη βοήθεια ειδικού.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ οι ασαφείς, διάχυτοι πόνοι μπορεί να σχετίζονται με ψυχολογικές καταστάσεις, μπορεί επίσης να είναι ενδεικτικοί άλλων υποκείμενων προβλημάτων υγείας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτοί οι πόνοι μπορεί να αποτελούν σύμπτωμα μιας αυτοάνοσης διαταραχής, όπως η ινομυαλγία ή ο λύκος. Μπορεί επίσης να αποτελούν ένδειξη του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης ή ακόμη και ορισμένων τύπων καρκίνου. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας για να προσδιορίσετε την αιτία αυτών των πόνων και να λάβετε την κατάλληλη θεραπεία. Η αγνόηση αυτών των συμπτωμάτων θα μπορούσε να καθυστερήσει τη διάγνωση και ενδεχομένως να επιδεινώσει την υποκείμενη κατάσταση.

Εν κατακλείδι, είναι ζωτικής σημασίας να δίνετε προσοχή σε ορισμένους τύπους πόνου που δεν πρέπει ποτέ να αγνοούνται.

Από έντονους πονοκεφάλους έως πόνο στο στήθος, πόνο στην πλάτη και στην κοιλιά, αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι ενδεικτικά σοβαρών υποκείμενων καταστάσεων υγείας.

Με την άμεση αναζήτηση ιατρικής φροντίδας και την αντιμετώπιση αυτών των πόνων, τα άτομα μπορούν να δώσουν προτεραιότητα στη συνολική τους ευημερία και ενδεχομένως να αποτρέψουν περαιτέρω επιπλοκές.