Αχτίδα ελπίδας για τη μάστιγα του αιώνα

Επιστήμονες του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα πως ένα κοριτσάκι δύο χρόνων που γεννήθηκε με HIV δεν είχε ενδείξεις του ιού, παρότι δεν έπαιρνε καθόλου φάρμακα για σχεδόν ένα χρόνο. Σύμφωνα με τους New York Times: «Το μωρό, που γεννήθηκε στην επαρχία του Μισισίπη, υποβλήθηκε σε επιθετική φαρμακευτική θεραπεία, 30 ημέρες μετά τη γέννα, κάτι που δεν γίνεται συχνά. Συνήθως, ένα νεογέννητο, του οποίου η μητέρα έχει τον ιό, παίρνει ένα ή δύο φάρμακα προληπτικά. Όμως, οι γιατροί αποφάσισαν να ξεκινήσουν μία θεραπεία με τρία φάρμακα σχεδόν αμέσως, χωρίς να περιμένουν καν τα αποτελέσματα που να επιβεβαιώνουν τη μόλυνση».

Το κοριτσάκι αυτό είναι ο δεύτερος άνθρωπος που «θεραπεύεται» από τον ιό, υπό την έννοια πως μπορεί να συνεχίσει τη ζωή του με ασφάλεια, χωρίς φάρμακα, παρότι ίχνη του παραμένουν στο αίμα της. Ο πρώτος άνθρωπος ήταν ο «ασθενής του Βερολίνου», ένας άντρας που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων για την αντιμετώπιση μιας άλλης ασθένειας. Η μεταμόσχευση αυτή αντικατέστησε τα ανοσοποιητικά του κύτταρα με κύτταρα από ένα δωρητή, ο οποίος είχε μία συγκεκριμένη γενετική μετάλλαξη που εμποδίζει τη μόλυνση από τον ιό HIV.

Ειδικές περιπτώσεις

Όπως ο «ασθενής του Βερολίνου», έτσι και το κοριτσάκι στο Μισισίπη αποτελούν ειδικές περιπτώσεις, αφού θεραπεύτηκαν σχεδόν κατά λάθος. Οι ερευνητές πιστεύουν πως η λύση ίσως βρίσκεται στο υπό ανάπτυξη ανοσοποιητικό σύστημα των βρεφών και τώρα προσπαθούν να τροποποιήσουν γενετικά βλαστικά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, με σκοπό την εύρεση μιας περισσότερο εφαρμόσιμης θεραπείας. Σύμφωνα με τους Los Angeles Times, «εάν οι ερευνητές αποδείξουν πως η ίδια θεραπεία λειτουργεί και σε άλλα παιδιά, μπορεί να αλλάξει δραστικά τις ζωές των 1.000 παιδιών που γεννιούνται με τον ιό κάθε μέρα, κυρίως στην Αφρική, λένε οι γιατροί».