Χειροπράκτης Αθήνα

Η χειροπρακτική είναι ένα επάγγελμα κλάδου υγείας που επικεντρώνεται στη διάγνωση, τη θεραπεία και την πρόληψη των μυοσκελετικών διαταραχών (μηχανικής αιτιολογίας) και των επιπτώσεών τους στο νευρικό σύστημα.

Πρόκειται για μια πρακτική προσέγγιση της θεραπείας, η οποία περιλαμβάνει χειρισμό της σπονδυλικής στήλης καθώς και των υπόλοιπων αρθρώσεων, άσκηση και συμβουλές για τον καθημερινό τρόπο ζωής.

Η χειροπρακτική μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ενός ευρέος φάσματος σωματικών προβλημάτων, από τον πόνο στη μέση μέχρι τον πόνο στον αυχένα και τους ώμους και οπουδήποτε γενικώς μπορεί να προκαλεί πόνο ή ενόχληση.

Επιδιώκει την αποκατάσταση της φυσικής ισορροπίας του σώματος και τη βελτίωση της συνολικής σωματικής και ψυχικής ευεξίας.

Στο Επιστημονικό Κέντρο Φυσιοθεραπείας και Αποκατάστασης Physio Activity στην Αθήνα χρησιμοποιούμε μια ποικιλία τεχνικών και προσεγγίσεων για την αξιολόγηση και τη θεραπεία των ασθενών,που περιλαμβάνει ειδικούς διορθωτικούς χειρισμούς γνωστές ως ανατάξεις πάνω στη σπονδυλική στήλη και γενικότερα σε ολόκληρο το μυοσκελετικό σύστημα.

Αυτές οι τεχνικές μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου, στη βελτίωση της κινητικότητας των αρθρώσεων και στην αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας του σώματος.

Τι είναι η χειροπρακτική;

Η χειροπρακτική είναι μια προσέγγιση υγειονομικής περίθαλψης που δίνει έμφαση στη χρήση χειρισμών της σπονδυλικής στήλης που ειδικεύεται στην αντιμετώπιση και πρόληψη επώδυνων ή μη σύνδρομων και δυσλειτουργικών καταστάσεων για τη θεραπεία μυοσκελετικών παθήσεων. Βασίζεται στην ιδέα ότι το σώμα είναι ικανό να αυτοθεραπεύεται όταν η σπονδυλική στήλη είναι σωστά ευθυγραμμισμένη. Αυτή η ευθυγράμμιση λέγεται ότι επιτρέπει στο σώμα να διαχειρίζεται καλύτερα τις δικές του φυσικές διαδικασίες επούλωσης.

Οι χειροπράκτες κάνουν προσαρμογές στη σπονδυλική στήλη για να μειώσουν τον πόνο και να βελτιώσουν την κινητικότητα. Αυτό γίνεται συχνά με τη χρήση χειροκίνητων τεχνικών, όπως το μασάζ, οι διατάσεις και η κινητοποίηση των αρθρώσεων και των μαλακών μορίων.

Η χειροπρακτική φροντίδα είναι μια μη επεμβατική μορφή θεραπείας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ποικίλων παθήσεων. Αυτές περιλαμβάνουν πόνο στην πλάτη, πόνο στον αυχένα, πονοκεφάλους, ημικρανίες, ισχιαλγία και άλλα μυοσκελετικά προβλήματα. Εκτός από τις χειροπρακτικές προσαρμογές, ένας χειροπράκτης μπορεί επίσης να συστήσει τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής, όπως άσκηση, διατροφή και διαχείριση του άγχους.

Αυτή η ολιστική προσέγγιση του κλάδου υγείας επικεντρώνεται στην παροχή ανακούφισης από τον πόνο και στην αποκατάσταση της φυσιολογικής κίνησης. Η χειροπρακτική θεραπεία έχει αποδειχθεί ότι είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη διαχείριση του πόνου και τη βελτίωση της κινητικότητας. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση της ανάγκης για φάρμακα κατά του πόνου και πρόληψη περαιτέρω τραυματισμών.

Με την ολιστική προσέγγισή της και την εστίαση στις φυσικές διαδικασίες επούλωσης του σώματος, η χειροπρακτική θεραπεία είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική επιλογή για πολλούς ανθρώπους.

Τα οφέλη της χειροπρακτικής φροντίδας

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η χειροπρακτική φροντίδα μπορεί να προσφέρει μια σειρά από οφέλη σε όσους αναζητούν ανακούφιση από πόνους. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι χειροπρακτική μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση τόσο σε οξείες όσο και σε χρόνιες μυοσκελετικές παθήσεις ακόμα και μετά από μία μόνο θεραπεία. Τα οφέλη περιλαμβάνουν μειωμένο πόνο και βελτιωμένη κινητικότητα των αρθρώσεων, καθώς και βελτιωμένη ευλυγισία και κυρίως λειτουργική άμεση αποκατάσταση με ταχεία επανένταξη.

Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει σε άλλες παθήσεις, όπως ο πονοκέφαλος, ο ίλιγγος, η ζάλη, ο πόνος στον αυχένα ή αυχενική ριζίτιδα (αυχενοβραχιονιο σύνδρομο), δυσλειτουργία κροταφογναθικής άρθρωσης, σύνδρομο θωρακικής εξόδου ,σύνδρομο πρόσκρουσης του ώμου, παγωμένος ώμος, έσω ή έξω επικονδυλίτιδα, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, ραχιαλγία ισχιαλγία, οξεία και χρόνια οσφυαλγία, μεσοπλεύρια νευραλγία, σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου( Trigger Points), Δισκοκήλη (συνδυαστικά με μηχανική αποσυμπίεση και τεχνικές McKenzie), σύνδρομο Ιερολαγονιου αρθρώσεως, επώδυνο Ισχίο και Γόνατο, πελματιαία απονευρωσίτιδα

Οι προσαρμογές της σπονδυλικής στήλης μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της λειτουργίας των νεύρων και μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του στρες και στη βελτίωση της συνολικής ευεξίας. Λόγω της σύνδεσης μεταξύ της σπονδυλικής στήλης και του νευρικού συστήματος, βελτιώνουν την ικανότητα του σώματος να αυτοθεραπεύεται και παρέχουν γενικά οφέλη για την μυοσκελετικη υγεία με μείωση του μυϊκού σπασμού και βελτίωση της νευρομυικής συναρμογής και συντονισμού για έλεγχο της κίνησης,

Η χειροπρακτική αποτελεί μια βιώσιμη επιλογή για πολλούς ανθρώπους που αναζητούν μια εναλλακτική λύση στις παραδοσιακές ιατρικές θεραπείες. Χρησιμοποιείται συχνά σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες και συνιστάται συχνά σε όσους έχουν χρόνιο πόνο ή μυοσκελετικές παθήσεις. Εκτός από την ανακούφιση από τον πόνο και τη βελτίωση της κινητικότητας, η χειροπρακτική φροντίδα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε βελτίωση της συνολικής υγείας και ευεξίας.

Τύποι χειροπρακτικών θεραπειών

Οι χειροπρακτικές θεραπείες ποικίλλουν ανάλογα με την πάθηση που αντιμετωπίζεται και την προτίμηση του θεραπευτή. Γενικά, μπορεί να περιλαμβάνουν χειροκίνητες προσαρμογές – ανατάξεις της σπονδυλικής στήλης ή άλλων αρθρώσεων, χειρισμό μαλακών μορίων και μια ποικιλία ασκήσεων και διατάσεων.

Οι χειροκίνητες προσαρμογές, επίσης γνωστές ως χειρισμός της σπονδυλικής στήλης, περιλαμβάνουν την εφαρμογή ελεγχόμενης δύναμης από τον χειροπρακτικό στη σπονδυλική στήλη προκειμένου να βελτιωθεί η λειτουργία του μυοσκελετικού συστήματος.

Οι χειρισμοί μαλακών μορίων, γνωστοί και ως τεχνική μυϊκής ενέργειας, είναι μια μορφή παθητικής διάτασης κατά την οποία ο θεραπευτής ασκεί πίεση στους μύες και άλλους ιστούς προκειμένου να μειώσει τον πόνο και να βελτιώσει το εύρος της κίνησης. Οι χειροπράκτες μπορεί επίσης να προτείνουν μια ποικιλία ασκήσεων και διατάσεων, όπως ασκήσεις σταθεροποίησης του πυρήνα, ασκήσεις διόρθωσης της στάσης του σώματος και επανεκπαίδευσης του καθώς και ασκήσεις ενδυνάμωσης.

Εκτός από τους χειροκίνητους χειρισμούς και τους χειρισμούς των μαλακών μορίων, οι χειροπράκτες μπορεί επίσης να χρησιμοποιούν άλλες μεθόδους θεραπείας, όπως  ηλεκτρική διέγερση, μάλαξη, ζεστό ή κρύο και τεχνικές φυσικοθεραπείας. Γενικώς πρέπει να έχει ταλέντο και χάρισμα κοινώς αυτό που ονομάζουμε ‘’χέρι’’  το οποίο είναι το βασικό εργαλείο στη δουλειά του μαζί με τις εξατομικευμένες γνώσεις.

 Η ηλεκτρική διέγερση είναι μια μορφή θεραπείας που χρησιμοποιεί ηλεκτρικό ρεύμα για τη μείωση του πόνου και τη βελτίωση της μυϊκής λειτουργίας. Η φυσικοθεραπεία είναι μια μορφή θεραπείας που επικεντρώνεται στην αποκατάσταση και τη βελτίωση της μυϊκής δύναμης, της ευελιξίας και του εύρους κίνησης.

Χειροπρακτικές προσαρμογές

Οι προσαρμογές της σπονδυλικής στήλης και άλλων αρθρώσεων, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της λειτουργίας του μυοσκελετικού συστήματος και τη μείωση του πόνου, προσφέροντας μια προσέγγιση χωρίς φάρμακα και μη επεμβατική για τη διαχείριση του πόνου.

Αυτές περιλαμβάνουν την εφαρμογή ελεγχόμενης δύναμης σε μια άρθρωση, η οποία στη συνέχεια διατηρείται σε μια συγκεκριμένη θέση για ένα χρονικό διάστημα. Αυτό γίνεται για να αποκατασταθεί το εύρος κίνησης της άρθρωσης και να μειωθεί ο πόνος. Η δύναμη που χρησιμοποιείται εφαρμόζεται συνήθως με τα χέρια, αλλά μπορεί επίσης να εφαρμοστεί με ένα όργανο.

Στόχος της προσαρμογής είναι η μείωση του πόνου, η βελτίωση της κινητικότητας και η αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας της άρθρωσης.

Η χειροπρακτική μπορεί να είναι ευεργετική για άτομα όλων των ηλικιών, από βρέφη έως ηλικιωμένους. Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο χειροπράκτη για να καθορίσετε την καλύτερη πορεία θεραπείας για τις ατομικές σας ανάγκες. Αυτός μπορεί να παρέχει ένα εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας που είναι προσαρμοσμένο στη συγκεκριμένη πάθηση και τον τρόπο ζωής σας.

Χειρισμός της σπονδυλικής στήλης

Ο χειρισμός της σπονδυλικής στήλης είναι μια τεχνική χειροπρακτικής που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία μυοσκελετικών παθήσεων και τη βελτίωση της κινητικότητας των αρθρώσεων. Χρησιμοποιείται συνήθως από τους χειροπράκτες και βασίζεται στη θεωρία ότι η κακή στάση της σπονδυλικής στήλης μπορεί να προκαλέσεί προβλήματα υγείας.

Μέσω μιας σειράς ήπιων ρυθμίσεων, οι χειροπράκτες χρησιμοποιούν τον χειρισμό της σπονδυλικής στήλης για να αποκαταστήσουν την ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης ενός ασθενούς και να βελτιώσουν τη συνολική του υγεία.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, το σώμα του ασθενούς ανταποκρίνεται στη χειροκίνητη πίεση, η οποία βοηθά στην απελευθέρωση της έντασης στη σπονδυλική στήλη. Ως αποτέλεσμα αυτής της τεχνικής, ο ασθενής μπορεί να βιώσει αυξημένο εύρος κίνησης, βελτιωμένη στάση του σώματος, καλύτερη αιμάτωση των ιστών , λύση μυϊκών σπασμών και ανακούφιση από χρόνιο πόνο.

Θεραπεία με μασάζ

Η θεραπεία με μασάζ είναι μια δημοφιλής μορφή θεραπείας που χρησιμοποιείται στη χειροπρακτική. Χρησιμοποιείται ως ένας τρόπος για τη μείωση της μυϊκής έντασης, τη βελτίωση της κυκλοφορίας και τη μείωση του στρες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για οξείες όσο και για χρόνιες καταστάσεις και μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από τον σωματικό και συναισθηματικό πόνο. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως προληπτικό μέτρο για τη διατήρηση της ισορροπίας του σώματος.

Ο χειροπράκτης θα χρησιμοποιήσει τα χέρια του για να χαλαρώσει τους μύες και τους μαλακούς ιστούς του σώματος. Οι τεχνικές μασάζ μπορεί να κυμαίνονται από ήπιες, ελαφριές κινήσεις έως πιο επιθετικές, βαθιές πιέσεις. Θα εστιάσει επίσης σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος που προκαλούν δυσφορία ή χρειάζονται επιπλέον προσοχή.

Η θεραπεία με μασάζ μπορεί να βοηθήσει σε μια μεγάλη ποικιλία προβλημάτων, όπως ο πόνος στην πλάτη, ο πόνος στον αυχένα, οι πονοκέφαλοι, οι αθλητικοί τραυματισμοί, ακόμη και η κατάθλιψη κ.α.

Βρίσκοντας έναν εξειδικευμένο χειροπράκτη

Είναι σημαντικό να βρείτε έναν εξειδικευμένο χειροπράκτη που είναι έμπειρος και ενημερωμένος για την παροχή ασφαλών και αποτελεσματικών θεραπειών. Η έρευνα είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί αυτό. Είναι σημαντικό να κάνετε ερωτήσεις σχετικά με το ιστορικό, τα προσόντα και την εμπειρία ενός θεραπευτή πριν κλείσετε ραντεβού. Οι ασθενείς θα πρέπει επίσης να διερευνήσουν τα προσόντα του προσωπικού του ιατρείου. Επιπλέον, οι δυνητικοί ασθενείς θα πρέπει να ρωτούν για τις διαδικασίες και τα πρωτόκολλα ασφαλείας της εγκατάστασης, καθώς και για τον αριθμό των ετών που ο χειροπράκτης ασκεί το επάγγελμα.

Συχνές ερωτήσεις

Πόσο κοστίζει η χειροπρακτική φροντίδα;

Το κόστος της χειροπρακτικής φροντίδας ποικίλλει ανάλογα με διάφορους παράγοντες, όπως ο τύπος της θεραπείας και η διάρκεια της επίσκεψης.

Πόσο συχνά πρέπει να επισκέπτομαι έναν χειροπράκτη;

Η επίσκεψη σε έναν χειροπράκτη μπορεί να είναι ευεργετική για ορισμένες ιατρικές καταστάσεις και ο καθορισμός της συχνότητας των επισκέψεων θα πρέπει να συζητείται μεταξύ του ασθενούς και του θεραπευτή.

Θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη παράγοντες όπως η σοβαρότητα και η χρονιότητα της πάθησης, η ανταπόκριση του ατόμου στη θεραπεία και οι στόχοι της θεραπείας.

Γενικά, ένας χειροπράκτης μπορεί να προτείνει συχνότερες επισκέψεις στην αρχή της θεραπείας και να μειώσει σταδιακά τη συχνότητα καθώς η κατάσταση αρχίζει να βελτιώνεται.

Ανάλογα με την ανταπόκριση του ατόμου, μπορεί να συστήσει περιοδικές επισκέψεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για λόγους συντήρησης.

Τι προσόντα θα πρέπει να αναζητήσω;

Όταν εξετάζετε έναν χειροπράκτη, είναι σημαντικό να ερευνήσετε τα προσόντα που κατέχει. Ιδανικά, θα πρέπει να έχει πτυχίο και άδεια που του επιτρέπει να ασκεί το επάγγελμα του.

Συμπέρασμα

Η χειροπρακτική είναι μια μορφή μη επεμβατικής θεραπείας χωρίς φάρμακα που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία μυοσκελετικών παθήσεων. Έχει αποδειχθεί ότι είναι ευεργετική για την ανακούφιση από τον πόνο και τη βελτίωση της συνολικής ποιότητας ζωής.

Η επιλογή ενός εξειδικευμένου χειροπράκτη είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί ότι οι θεραπείες είναι ασφαλείς και αποτελεσματικές. Με τη σωστή φροντίδα και καθοδήγηση, η χειροπρακτική μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο πόρο για την επίτευξη βελτιωμένης υγείας και ευεξίας.

Είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι τα αποτελέσματα των χειροπρακτικών θεραπειών διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο και μπορεί να είναι απαραίτητες οι τακτικές επισκέψεις ή αναμνηστικές επισκέψεις για τη διατήρηση των καλύτερων δυνατών αποτελεσμάτων.