ΕΕ: Χρηματοδότηση ερευνών για τις σπάνιες παθήσεις

144 εκατομμύρια ευρώ αποδεσμεύει η ΕΕ, για την χρηματοδότηση 26 ερευνητικών προγραμμάτων, με στόχο την καλύτερη κατανόηση και την θεραπεία των σπάνιων ασθενειών, ανακοινώθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα αφιερωμένη στις σπάνιες ασθένειες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανακοίνωσε τα συγκεκριμένα προγράμματα, με σκοπό τόσο την κατανόηση της προέλευσης και των μηχανισμών των σπάνιων παθήσεων, όσο και την η βελτίωση των θεραπειών που εφαρμόζονται, αλλά και η δημιουργία νέων.

Στα προγράμματα συμμετέχουν 300 πανεπιστήμια, επιχειρήσεις και ενώσεις από 29 ευρωπαϊκές και μη χώρες. Οι περισσότεροι από τους 300 αυτούς φορείς συμβάλλουν στη Διεθνή Ερευνητική Κοινοπραξία για τις Σπάνιες Ασθένειες που στόχο έχει τη δημιουργία ως το 2020 περίπου 200 νέων θεραπειών και διαγνωστικών οργάνων. Αφορούν δε, ένα μεγάλο φάσμα ασθενειών, ειδικά καρδιοαγγειακές, ανοσολογικές και ασθένειες του μεταβολισμού. Περίπου 30 εκατομμύρια Ευρωπαίοι, ανάμεσα τους και πολλά παιδιά, υποφέρουν από σπάνιες ασθένειες.

Συνολικά έχουν καταγραφεί από 6.000 ως 8.000 διαφορετικές σπάνιες ασθένειες, οι περισσότερες από αυτές γενετικής προέλευσης, οι οποίες πλήττουν περίπου έναν στους 2.000 πολίτες της ΕΕ. Γενικά προκαλούν χρόνια προβλήματα, αλλά και τον θάνατο του ασθενούς