Εγκεφαλικό μετά το έμφραγμα.Τα κρίσιμα χρονικά όρια.

Ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου μετά από ένα έμφραγμα,παραμένει υψηλός για μεγαλύτερο διάστημα απο ότι πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες,σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα νέας μελέτης.

Ένα έμφραγμα αποτελεί παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό για διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών, δήλωσε ο Δρ. Alexander Merkler, επίκουρος καθηγητή νευρολογίας στο Weill Cornell Medical College της Νέας Υόρκης.

«Πρόκειται για σημαντική είδηση, επειδή σύμφωνα με τα δεδομένα που είχαμε μέχρι τώρα, το έμφραγμα αποτελεί παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο μόνο για ένα μήνα» είπε.

Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί το έμφραγμα αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, δήλωσε ο Merkler. Ίσως να οφείλεται στο ότι η βλάβη στην καρδιά προκαλεί θρόμβους που μπορούν να φτάσουν στον εγκέφαλο, είπε.

«Αυτά τα ευρήματα θα αλλάξουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε για τη σχέση εμφράγματος και εγκεφαλικού», δήλωσε ο Merkler.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες, μετά το έμφραγμα οι ασθενείς λαμβάνουν αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα, όπως η ασπιρίνη. Τα νέα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι ασθενείς μπορεί να χρειάζονται αντιπηκτικά για την πρόληψη των θρόμβων, ανέφερε ο Merkler. Απαιτούνται περισσότερες μελέτες ωστόσο, για να διαπιστωθεί ποια αγωγή λειτουργεί καλύτερα, πρόσθεσε.

Οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερους από 1,7 εκατομμύρια ασθενείς, εκ των οποίων περισσότεροι από 46.000 νοσηλεύονταν για έμφραγμα και 80.000 για εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος εγκεφαλικού ήταν μεγαλύτερος στους ασθενείς που είχαν υποστεί έμφραγμα συγκριτικά με ασθενείς που δεν είχαν υποστεί.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος ήταν τον πρώτο μήνα μετά το εξιτήριο που έλαβαν όσοι είχαν υποστεί έμφραγμα, δήλωσε ο Merkler.

Ο κίνδυνος παρέμενε όμως υψηλός για διάστημα 5 εώς 12 εβδομάδων, μετά την έξοδο από το νοσοκομείο, πρόσθεσε.

Μετά την πάροδο 12 εβδομάδων, ο κίνδυνος επέστρεφε στα προ του εμφράγματος επίπεδα.

Τα νέα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη αποτελεσματικότερης πρόληψης και αντιμετώπισης των εμφραγμάτων, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η μελέτη παρουσιάστηκε στο πρόσφατο συνέδριο της Αμερικανικής Νευρολογικής Εταιρείας, στην Ατλάντα.